A legyezőhorgászat lehetőségei hazánkban erősen korlátozottak. Tiszta vizű patakok hiányában csukát, balint és domolykót kell megcéloznia a suhogtatni vágyó horgásznak. Van azonban az évnek néhány olyan napja amikor kedvező vízállás és időjárás esetén igazi legyezőhorgász élményben lehet részünk. Ez a tiszavirágzás időszaka.

“Járatja a víztükör a bolondját a párafelhőbe burkolódzó lenyugvó nappal, kvartyog a kanos kecskebéka, prüttyög a poszáta a nád torzsakos mélyén, dudorodik a víz szivárványszínű felületi feszülete, kitolja magából a sokéves előbogarat. Ekkor jön a csoda: a kicsinyke undormány leveti készenlétirendőr-ruháját, és előgörnyeszti rikítózöld kérésztestét, kifeszíti szárnyait, és már készen is áll a természet misztériumának beteljesítésére. Így indul a párperczes tiszai virágmennyegző. Ezt látta Árpád apánk, ezt látják majd ükunokáink.”

részlet Csiró Géza: Egyszerű élőlényerotika a palajon című könyvéből

Palingenia Longicauda

Az Európában legnagyobbra növő kérészféle, a tiszavirág jelentős természeti örökségünk. Valaha egész Európában honos volt, az ókorban Arisztotelész is tesz róla említést. A szabályozásoknak és szennyezéseknek köszönhetően jelenleg csak a Tisza vízrendszerében található meg, szerencsére egyre növekvő létszámban.

Advertisement

Amikor először pillantjuk meg a tiszavirágot rögtön szembe tűnik a mérete. A tiszavirág nagy. Tényleg nagy. Kiterjesztett szárnyakkal mérete lepkéhez közelít, színe élénksárga. A tiszavirág védett, eszmei értéke 10 000 Ft és szerencsére védelmét kezdik komolyan venni. A büntetések hatására a vízisível közéjük hajtó barmok és a kérészt horogra élve feltűző bácsikák szerencsére kezdenek kikopni.

Törékeny jószág

Európa legnagyobb kérésze

Szubimágó vedlés

bőr

Násztánc

Minden élőlény előszeretettel fogyasztja a fehérjedús falatot. (Eszetekbe se jusson megenni!)

Ennyi között vajon hogy veszik észre a halak legyünket?

Hosszú farok, sárga test, sötét hát. Ezt kell imitálni a műlégynek is.

A part menti bokrokat érdemes figyelni, képet kaphatunk a rajzás intenzitásáról

Lárva. Ez is védett, horogra tűzni tilos!

Ezt csinálja a felszínen, könnyen kiszúrják a halak a rezgést

Ebből bújt ki az imágó

Cuki

Mint egy jókora lepke

Jajj de szép!

Nézzük mivel horgásszunk!

Nincs is szükség arra, hogy élő rovarral csalizzunk, nagyon könnyen készíthetünk imitációt sárga polifoamból. Ezt a primitív de fogós imitációt szaloncukornak nevezik a Tisza menti horgászok.

Advertisement

Tiszavirágzáskor a még a nagytestű halak is kérészt esznek, olyan tömegben lepi el a felszínt a rovar, hogy más táplálék nemigen jöhet szóba. Mivel százezernyi mozgó rovar között kell felkínálnunk kérész imitációnkat, összességében elmondható, hogy a minél nagyobb jelet leadó műlegyek működnek. A szaloncukor ilyen, kifeszítve a zsinórt szépen húzza a csíkot a felszínen.

Aki nem híve a primitív megoldásoknak készíthet őzszőrből, tollakból szofisztikáltabb kérészlegyeket is, a lényeg a sárga szín, a megfelelő méret és az, hogy minél tovább fenn maradjon a felszínen. Jól működnek a muddlerek, gurglerek de általában nem múlják felül a szaloncukor legyet.

Az imágók mellett érdemes néhány nagy méretű nimfát és nedvelegyet is kötni, ezek nem a kifejlett rovart, hanem a kikelni készülő lárvát imitálják.

Ocsmány de hatékony. Bevetés előtt a híres szaloncukor légy.

Nagy méretű nimfák, érdemes napközben is próbálkozni velük.

Tiszavirág emerger

Nedves légy

Muddler variáns

Hasonlít?

Ezek is nimfák

Érdemes összenézni őket az igazi rovarokkal

Tiszavirág doboz

Hogyan horgásszunk

A kérészrajzáson a legideálisabb egy 6-os erősségű legyezőbot, 270 cm körüli vékonyodó leaderrel és 20-as előkével. Nem érdemes finomkodni, a nagy legyek megcsavarják a vékony tippetet. Nagyon fontos, hogy csak lesúlyozott csónakból horgásszunk, mozgás közben nem tudjuk kihasználni az áramlás adottságait.

Rajzás előtt is érdemes nimfákkal próbálkoznunk. A halak nem csak az imágót hörpölik a felszínről, a kikelni készülő, felúszó lárvákat is, a sodrás által kifeszített zsinóron rándulás jelzi a kapást.

Rajzás kezdetén amikor még csak szórványosan repül a rovar, a horgászat technikája borzasztóan egyszerű: minél nagyobbat dobni, majd megvárni, hogy a zsinór kifeszülve maga után húzza a műlegyet, ez az ún swingelés. A szépen csíkot húzó légyre általában vehemens kapások vannak.

Rajzás csúcsán amikor már tele van a vízfelszín rovarral általában a halak sem mozdulnak sokat, egy egy helyre beállnak a felszín alá és hörpölik a rovarokat. Ilyenkor lehet nagyobb halakat is találni, a harcsa, ponty és az amur (!) egyaránt kedvelik a fehérjedús táplálékot. Ilyenkor érdemes beállni és szabadon sodortatni a halak eléjük a legyet, ezt hívják dead drift-nek.

...és akkor most jöjjenek a halak:

Ilyenkor jókora gardák jöhetnek

Ennyire szeretik a szaloncukrot

a kisbalin is

Tiszavirágzáskor fő zsákmány a balin

Mélyebb vízrétegben rajzás előtt is fogható

Kis szerencsével ekkora amurok is foghatók. Főnynek sikerült.

Torpedófej

A jász is gyakori zsákmány

Kiss Gábor nagy balin

Figura. Ha ő gájdol, garantált a fogás

Totya bácsi arcán látszik a másfél órás küzdelem, melyet a nyolcas kérészhörpölő amurral vívott

Még nincs rajzás, de hal már igen

Ketten két irányban

Már jönnek a hírek a repülő rovarokról, nyakunkon a rajzás. Aki szeretne egy jót legyezni, tegye szabaddá a következő napokat…

Kedvcsinálónak Mr. Stickman videója a 2011-es rajzásról.

Képek: Bartha Péter, Balogh József, Benyuska Richard, Kiss Gábor