Itt az elŇĎterjeszt√©s arr√≥l, mekkor√°k lehetnek az √ļj horg√°szati √©s hal√°szati b√≠rs√°gok. Hatalmasak! Durv√°n lecsapnak a villanyoz√≥kra √©s a gerebly√©zŇĎkre, de a szigonyoz√°s is az √ļjgazdag budai elit sportja lesz a cig√°nyok√© helyett. Nem nyilv√°nos dokumentum a Sz√°lk√°n!

Elk√©sz√ľlt a F√∂ldmŇĪvel√©s√ľgyi Miniszt√©rium elŇĎterjeszt√©se a halgazd√°lkod√°si √©s a halv√©delmi b√≠rs√°gr√≥l sz√≥l√≥ korm√°nyrendelethez, ezt f√ļjta be a sz√©l a Sz√°lka ablak√°n. Kezdj√ľk r√∂gt√∂n a szaftos r√©sz√©vel, vagyis, hogy mi mennyibe fog ker√ľlni, √©s hogy mi sz√°m√≠t a legdurv√°bb bŇĪnnek horg√°sz√°s k√∂zben.

Az √©gbeki√°lt√≥ halellennes bŇĪn√∂k toplist√°j√°nak elsŇĎ h√°rom helyezettje, vagyis a villanyoz√°s, a m√©rgez√©s √©s a dinamitoz√°s egyform√°n fix, 500 ezer forintos b√ľntet√©ssel j√°r. Ez alapvetŇĎen elfogadhat√≥, mert a villanyoz√°s a legszemetebb elk√∂vethetŇĎ dolgok egyike, r√°ad√°sul megvan az a mell√©khat√°sa, hogy a sŇĪrŇĪn megvillanyozott szakaszokr√≥l elk√∂lt√∂zik a hal. Amennyire √©n tudom, a m√©rgez√©s meg a dinamitoz√°s n√°lunk elv√©tve elŇĎfordul√≥ jelens√©gek, ellent√©tben az elektromos eszk√∂z haszn√°lat√°val, √ļgyhogy annak semmi gyakorlati jelentŇĎslge, hogy ezekre is brut√°lis b√≠rs√°got vetn√©nek ki.

Nyilv√°nval√≥an fontos √ľzenet, hogy a h√°rom legnagyobb √∂sszegŇĪ b√ľntet√©s hal√°szokra szabhat√≥ ki, hiszen az √ļj t√∂rv√©ny l√©nyege, hogy a horg√°szokat t√°mogatja a term√©szetes v√≠zi hal√°szokkal szemben.

Advertisement

Azt m√°r sokkal kev√©sb√© √©rtem, hogy k√©zi szigonyoz√°s hogyan ker√ľlt be a topbŇĪn√∂k k√∂z√© a maga 100-t√≥l 500 ezerig terjedŇĎ t√©tel√©vel. Szigonyozni neh√©z, nagyon komoly tapasztalat kell hozz√°, j√≥ szem, lend√ľlet, √©s m√©g halbŇĎ vizeken sem lehet nagyot puszt√≠tani vagy sok halat megsebezni ilyen m√≥don. Ez nekem ŇĎszint√©n sz√≥lva bujtatott cig√°nyellenes int√©zked√©snek tŇĪnik, mert √©n √©letemben kiz√°r√≥lag cig√°nyokat l√°ttam szigonyozni Magyarorsz√°gon. A b√ļv√°rszigonyoz√°s√©rt ugyanennyi szabhat√≥ ki, pedig az nagys√°grendekkel vesz√©lyesebb dolog, m√°rmint a hal√°llom√°nyra n√©zve. R√©gen voltak orvb√ļv√°r ismerŇĎseim, tudom, mirŇĎl besz√©lek, elk√©pesztŇĎen sok √©s nagy halat tudtak kilŇĎni.

A gerebly√©z√©s 100-500 ezer forintja helyes, hiszen ez a leggyakoribb √©s a legt√∂bb halat megsebzŇĎ orvhorg√°szm√≥dszer.

Advertisement

A hurkoz√°s, illetve a sor- √©s csap√≥horgoz√°s egyar√°nt a 100-500 ezres kateg√≥ri√°ba esnek. Nem √©rtem, mi√©rt, hiszen eg√©szen elt√©rŇĎ dolgokr√≥l van sz√≥. A sor- √©s a csap√≥horog passz√≠v, sok hal illeg√°lis megfog√°s√°ra √©s hossza k√≠nz√°s√°ra alkalmas, szem√©t m√≥dszerek. Egy ember annyi sor- √©s csap√≥horgot tud telep√≠teni, amennyit nem sz√©gyell, √©s ha csak k√©t-h√°romnaponta n√©zi fel ŇĎket, gerincesek tucatjait k√≠nozhatja rajtuk. Bot v√©g√©re k√∂t√∂tt dr√≥thurokkal csuk√°zni ezzel szemben ŇĎsi, igen neh√©z √©s igen kisipari hal√°szm√≥dszer, amihez m√°szk√°lni kell, ismerni √©s figyelni a vizet, azt√°n pedig csendesnek √©s √ľgyesnek lenni, hogy a hurkot r√° tudjuk h√ļzni a partsz√©lben v√°rakoz√≥ halra. Egy hurkoz√≥ vesz√©lyess√©ge √∂ssze sem m√©rhetŇĎ egy sorhorgoz√≥√©val.

Ugyancsak 100-500 ezres kateg√≥ria a nyakz√≥h√°l√≥k haszn√°lata. Ez a gyŇĪjtŇĎfogalom takar minden olyan hal√°szeszk√∂zt, h√°l√≥f√©l√©t, aminek a fog√°si elve az, hogy a hal a kopolty√ļfedŇĎn√©l vagy az √ļsz√≥sugarain√°l fogva fennakad a h√°l√≥ban.

Advertisement

Az eggyel alacsonyabb, 50-200 ezres kateg√≥ri√°ba esik a k√∂vetkezŇĎ v√©ts√©g:

"halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľleten az adott √©lŇĎhelyen elŇĎfordul√≥ halfajok fajlagos tilalmi idej√©vel egyezŇĎ napt√°ri idŇĎszakban olyan hal√°szeszk√∂z alkalmaz√°sa eset√©n, amelyn√©l nem biztos√≠that√≥ a fajlagos tilalommal √©rintett egyedek k√≠m√©letes visszaenged√©se: 50 000 ‚Äď 200 000 forint"

Advertisement

Ha j√≥l √©rtem, ez az a gumiparagrafus, ami alapj√°n √≠v√°skor b√°rmi√©rt meg lehet b√ľntetni a hal√°szokat, hogy hamarosan megunj√°k a vegz√°l√°st, √©s visszaadj√°k az ipart.

Ami a messze legdurv√°bb ar√°nyt√©veszt√©s szerintem, az az, hogy a k√∂vetkezŇĎ t√©telt is az 50-200-as kateg√≥ri√°ba sorolt√°k, ahelyett, hogy fix 500 ezres, vagy m√©g durv√°bb b√ľntet√©ssel j√°rjon:

halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľleten olyan halfog√≥ eszk√∂z vagy k√©sz√ľl√©k, tov√°bb√° olyan fog√°si alkalmaz√°sa eset√©n, amely az aktu√°lis v√≠z√°ll√°s eset√©n a v√≠zfoly√°s, az √°ll√≥v√≠z, valamint ezek idŇĎszakos kapcsol√≥d√°saiban l√©trej√∂vŇĎ hal√°tj√°r√≥k mederszelv√©ny√©nek fel√©n√©l t√∂bbet hossz- vagy keresztir√°nyban elz√°r: 50 000 ‚Äď 200 000 forint.

Advertisement

Az m√©g az elŇĎzŇĎ √©vi t√∂rv√©nyben is szerepelt, hogy a holt√°gak √©s az √°rt√©ri bej√°ratainak maximum fel√©t rekesztheti le a hal√°sz a h√°l√≥ival. A val√≥s√°g ezzel szemben az, hogy rendszeresen leblokkolnak minden be- √©s kij√°ratot. Messze ez a legvesz√©lyesebb √©s legb√ľntetendŇĎbb praktika, hiszen √≠gy egy darab hal√°sz egymaga k√©pes egy 20-30 kilom√©teres foly√≥szakasz teljes holt√°gi-√°rt√©ri halszaporulat√°nak elpuszt√≠t√°s√°ra. R√©szben √©ppen ez a gyakorlat az oka annak, hogy egy rosszban s√°ntik√°l√≥ hal√°sz 2 nagys√°grenddel nagyobb k√°rt tud okozni a term√©szetben, mint egy jellemtelen orvhorg√°sz.

A megengedettn√©l t√∂bb horog haszn√°lata eset√©n a tarifa darabonk√©nt 10-20 ezer forint, m√≠g a t√ļl sok eszk√∂zt haszn√°l√≥ hal√°szt 50-100 ezerre b√ľntethetik. A tilalmi idŇĎben fogott hal mindk√©t mŇĪfajban 20-100 ezer forintba ker√ľl.

Advertisement

Ha nincs meg az √°llami jegyed, az 10-30 ezerbe, a ter√ľleti enged√©ly hi√°ny 20-40-be, m√≠g a fog√°si napl√≥ 10 ezerbe ker√ľlhet.

Nem akarok regényt írni, akit érdekel a tervezet, itt a szövege, mindent megtalál benne. Ha valami érdekeset bányászol ki, írd meg kommentben, én most csak bele tudtam pillantani, a halvédelmieknál sokkal nagyobb, akár 5 milliós halgazdálkodási bírságokba például bele sem tudtam szagolni.

F√ĖLDMŇįVEL√ČS√úGYI MINISZTER

JF/1193/2014.

2011. évi CXII. törvény

27. § (5)-(7) bekezdése alapján

NEM NYILV√ĀNOS

K√©sz√ľlt 2014. j√ļlius 3-√°n

ELŇźTERJESZT√ČS

a Kormány részére

a halgazd√°lkod√°si √©s a halv√©delmi b√≠rs√°gr√≥l sz√≥l√≥ korm√°nyrendeletrŇĎl

Budapest, 2014. j√ļlius

VEZETŇźI √ĖSSZEFOGLAL√ď

Az elŇĎterjeszt√©s c√©lja

1.1. A korm√°ny-elŇĎterjeszt√©s elfogad√°s√°val el√©rni k√≠v√°nt k√∂zpolitikai c√©l

Az elŇĎterjeszt√©s c√©lja, hogy a halgazd√°lkod√°sr√≥l √©s a hal v√©delm√©rŇĎl sz√≥l√≥ 2013. √©vi CII. t√∂rv√©ny (a tov√°bbiakban: Hhvtv.) felhatalmaz√≥ rendelkez√©s√©re (Hhvtv. 71. ¬ß 2. pont) figyelemmel, korm√°nyrendeletben hat√°rozza meg a Hhvtv. hat√°lya al√° tartoz√≥ b√≠rs√°gok kisz√°m√≠t√°s√°nak m√≥dj√°t √©s a b√≠rs√°g m√©rt√©k√©t. A halgazd√°lkod√°si hat√≥s√°g √°ltal alkalmazhat√≥, korm√°nyrendelet szab√°lyoz√°si t√°rgyk√∂r√©be tartoz√≥ jogk√∂vetkezm√©nyek k√∂r√©be a halgazd√°lkod√°si b√≠rs√°g (Hhvtv. 66. ¬ß), valamint a halv√©delmi b√≠rs√°g (Hhvtv. 67. ¬ß) tartozik.

A halgazd√°lkod√°si hat√≥s√°gi elj√°r√°sok sor√°n a d√∂nt√©sek meghozatal√°hoz, a hat√≥s√°g √°ltal alkalmazhat√≥ jogk√∂vetkezm√©nyek, illetve az egyes jogs√©rt√©sek s√ļly√°nak megfelelŇĎ b√≠rs√°gt√©telek egy√©rtelmŇĪs√≠t√©se √©s egys√©geses√≠t√©se √©rdek√©ben elengedhetetlen, hogy a t√°rgyi elŇĎterjeszt√©s mell√©klet√©t k√©pezŇĎ korm√°nyrendelet mielŇĎbb, lehetŇĎs√©g szerint m√©g 2014 nyar√°n hat√°lyba l√©phessen.

1.2. A korm√°ny-elŇĎterjeszt√©s sz√ľks√©gess√©g√©nek okai

A Hhvtv.-ben, valamint a halgazd√°lkod√°s √©s a halv√©delem egyes szab√°lyainak meg√°llap√≠t√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ 133/2013. (XII. 29.) VM rendeletben (a tov√°bbiakban: Vhr.) foglalt elŇĎ√≠r√°sok halgazd√°lkod√°si hat√≥s√°gi √©rv√©nyes√≠t√©se √©rdek√©ben sz√ľks√©ges megalkotni a halgazd√°lkod√°si elŇĎ√≠r√°sok √©rv√©nyre juttat√°s√°t szolg√°l√≥ szankci√≥rendszert.

A halgazd√°lkod√°si b√≠rs√°g legkisebb √∂sszege 50.000,- Ft, legmagasabb √∂sszege 5.000.000,- Ft. A halv√©delmi b√≠rs√°g legkisebb √∂sszege 10.000,- Ft, legmagasabb √∂sszege 500.000,- Ft. Ezen b√≠rs√°gtartom√°nyokon bel√ľl sz√ľks√©ges a Hhvtv.-ben foglalt jogs√©rt√©sek s√ļly√°nak megfelelŇĎen differenci√°lni, √©s meghat√°rozni a halgazd√°lkod√°si hat√≥s√°g √°ltal alkalmazhat√≥ a b√≠rs√°gt√©telek m√©rt√©k√©t, valamint a b√≠rs√°gok kisz√°m√≠t√°s√°nak m√≥dj√°t.

A tervezet a kor√°bbi szab√°lyozatlans√°got sz√ľnteti meg, a s√ļlyosabb jogs√©rt√©sekhez magasabb, a kev√©sb√© s√ļlyos jogs√©rt√©sekhez alacsonyabb b√≠rs√°gt√©teleket rendel, √≠gy k√∂zvetve meg hat√°rozza az egyes jogs√©rtŇĎ cselekm√©nyek s√ļlyoss√°gi fok√°t is.

Az igénybe vett eszközök

A kitŇĪz√∂tt c√©lok ‚Äď a halgazd√°lkod√°si √©s halv√©delmi b√≠rs√°gt√©telek meghat√°roz√°sa ‚Äď csak jogalkot√°s √ļtj√°n, korm√°nyrendelet megalkot√°s√°val √©rhetŇĎek el.

Kormányprogramhoz való viszony

ElŇĎzm√©nyek, kapcsol√≥d√°sok

Az elŇĎterjeszt√©s a 2013. szeptember 1-j√©n hat√°lyba l√©pett Hhvtv.-hez, valamint a 2014. janu√°r 1-j√©n hat√°lyba l√©pett Vhr.-hez kapcsol√≥dik.

2013. szeptember 1-jei hat√°llyal m√≥dos√≠t√°sra ker√ľlt tov√°bbi k√©t jogszab√°ly, melyekben a Korm√°ny kijel√∂lte a halgazd√°lkod√°si hat√≥s√°gokat (elsŇĎfokon a megyei korm√°nyhivatal f√∂ldmŇĪvel√©s√ľgyi igazgat√≥s√°g√°t, m√°sodfokon a Nemzeti √Člelmiszerl√°nc-biztons√°gi Hivatalt).

A jelen elŇĎterjeszt√©s mell√©klet√©t k√©pezŇĎ korm√°nyrendelet elfogad√°sa sz√ľks√©ges ahhoz, hogy a

‚Äď korm√°nyrendeletben kijel√∂lt ‚Äď halgazd√°lkod√°si hat√≥s√°gok a jogalkot√≥ sz√°nd√©k√°nak megfelelŇĎ m√©rt√©kŇĪ halgazd√°lkod√°si, illetve halv√©delmi b√≠rs√°gokat szabjanak ki, a Hhvtv. ny√ļjtotta keretek k√∂z√∂tt.

5. Európai uniós kapcsolódások: -

6. Orsz√°ggyŇĪl√©si t√°rgyal√°sra vonatkoz√≥ inform√°ci√≥k: -

7. A k√∂zigazgat√°si egyeztet√©s sor√°n felmer√ľlt √©szrev√©telek kezel√©se:

8. Társadalmi egyeztetés:

A k√∂zigazgat√°si egyeztet√©s megkezd√©sekor a jogszab√°ly-tervezet felker√ľl a VM honlapj√°ra, ahol a t√°rsadalmi szervezetek √©s az √°llampolg√°rok a k√∂zigazgat√°si √©szrev√©telez√©sre, v√©lem√©nyez√©sre meg√°llap√≠tott hat√°ridŇĎn bel√ľl √©szrev√©tel tehetnek.

9. Vitás kérdések:

10. Az elŇĎterjeszt√©s kommunik√°ci√≥ja

1. Milyen kommunik√°ci√≥ javasolt az elŇĎterjeszt√©s elfogad√°sa eset√©n?

k√∂vetŇĎ vagy kezdem√©nyezŇĎ*

*a k√≠v√°nt kommunik√°ci√≥s forma al√°h√ļzand√≥!

2. A tájékoztatás módja:

Korm√°ny√ľl√©st k√∂vetŇĎ sz√≥vivŇĎi t√°j√©koztat√≥

igen/nem

Tárcaközlemény

igen/nem

Tárca által szervezett sajtótájékoztató

igen/nem

3. FŇĎ √ľzenet (4-5 mondat) (a korm√°nyzati kommunik√°ci√≥ tartalma, az elŇĎterjesztŇĎ kommunik√°ci√≥s sz√°nd√©ka):

A horg√°szat, a hal√°szat √©s a haltermel√©s szab√°lyoz√°s√°t √ļj alapokra helyezŇĎ, a halgazd√°lkod√°sr√≥l √©s a hal v√©delm√©rŇĎl sz√≥l√≥ 2013. √©vi CII. t√∂rv√©ny 2013. szeptember 1-j√©n, m√≠g a halgazd√°lkod√°s √©s a halv√©delem egyes szab√°lyainak meg√°llap√≠t√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet, 2014. janu√°r 1-j√©n l√©pett hat√°lyba.

A halgazd√°lkod√°si hat√≥s√°g e t√∂rv√©nyben √©s a v√©grehajt√°s√°ra kiadott rendeletben meghat√°rozott rendelkez√©s, illetve a hat√≥s√°gi hat√°rozatban foglaltak megs√©rt√©se eset√©n ‚Äď a felt√°rt jogs√©rt√©s s√ļly√°val ar√°nyosan, a jogs√©rt√©sben rejlŇĎ kock√°zat m√©rt√©k√©nek √©s jelleg√©nek figyelembev√©tel√©vel ‚Äď b√≠rs√°got szabhat ki az elj√°r√°s al√° vont jogi szem√©lyre, jogi szem√©lyis√©ggel nem rendelkezŇĎ szervezetre vagy term√©szetes szem√©lyre.

A halgazdálkodási bírság, valamint a halvédelmi bírság minimum és maximum összegeit a törvény rögzíti. A bírságok tételes mértékét és kiszabásuknak részletes szabályait a törvény végrehajtására kiadott, tárgyi Korm. rendelet határozza meg.

Az elŇĎterjesztŇĎ r√©sz√©rŇĎl nyilatkoz√≥:

4. Részletes kommunikációs terv: írásos válaszadás javasolt.

K√©rem a Korm√°nyt, hogy az elŇĎterjeszt√©st fogadja el.

Budapest 2014. j√ļlius ‚Äě ‚Äě.

Dr. Fazekas S√°ndor

f√∂ldmŇĪvel√©s√ľgyi miniszter

HAT√ĀROZATI JAVASLAT

A Korm√°ny megt√°rgyalta √©s elfogadta a halgazd√°lkod√°si √©s a halv√©delmi b√≠rs√°gr√≥l sz√≥l√≥ elŇĎterjeszt√©st, √©s elrendeli az elŇĎterjeszt√©s mell√©klet√©ben szereplŇĎ tervezetnek a Korm√°ny rendeletek√©nt a Magyar K√∂zl√∂nyben val√≥ kihirdet√©s√©t.

Mell√©klet a JF/1815/2014. sz√°m√ļ elŇĎterjeszt√©shez

A Korm√°ny

…./2014. (… …) Korm. rendelete

a halgazdálkodási és a halvédelmi bírságról

A Korm√°ny a halgazd√°lkod√°sr√≥l √©s a hal v√©delm√©rŇĎl sz√≥l√≥ 2013. √©vi CII. t√∂rv√©ny 71. ¬ß 2. pontj√°ban kapott felhatalmaz√°s alapj√°n, az Alapt√∂rv√©ny 15. cikk (1) bekezd√©s√©ben meghat√°rozott feladatk√∂r√©ben elj√°rva a k√∂vetkezŇĎket rendeli el:

1. A halvédelmi bírság mértéke és kiszámításának módja

1. §

(1) A jogosulatlanul horg√°sz√≥ szem√©llyel szemben kiszabhat√≥ halv√©delmi b√≠rs√°g m√©rt√©ke a nyilv√°ntartott halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľleten ‚Äď a (4) bekezd√©sben foglaltak kiv√©tel√©vel ‚Äď,

a) az √°llami horg√°szjegy vagy turista √°llami horg√°szjegy hi√°nya eset√©n: 10 000 ‚Äď 30 000 forint,

b) a ter√ľleti jegy hi√°nya eset√©n: 20 000 ‚Äď 40 000 forint,

c) a fogási napló hiánya esetén: 10 000 forint.

(2) A jogosulatlanul horgászó személlyel szemben kiszabható halvédelmi bírság mértéke

a) nem nyilv√°ntartott halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľleten, vagy

b) olyan nyilv√°ntartott halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľleten, amelyen a halgazd√°lkod√°si jogot az √°llam nem engedte √°t,

az √°llami horg√°szjegy hi√°nya eset√©n ‚Äď a (4) bekezd√©sben foglaltak kiv√©tel√©vel ‚Äď 10 000 ‚Äď 30 000 forint.

(3) Ha a nyilv√°ntartott halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľleten jogosulatlanul horg√°sz√≥ szem√©ly a halgazd√°lkod√°si hat√≥s√°g √°ltal elŇĎ√≠rt hat√°ridŇĎn bel√ľl bemutatja a horg√°szat idŇĎpontj√°ban √©rv√©nyes √°llami horg√°szjegy√©t, ter√ľleti jegy√©t, illetve a szem√©lyazonoss√°g igazol√°s√°ra szolg√°l√≥ arck√©pes igazolv√°ny√°t, √©s az ellenŇĎrz√©s idŇĎpontj√°ig a fog√°si napl√≥ban r√∂gz√≠tendŇĎ halat nem tartott meg, akkor a halgazd√°lkod√°si hat√≥s√°g mellŇĎzi a b√≠rs√°g kiszab√°s√°t √©s a halgazd√°lkod√°sr√≥l √©s a hal v√©delm√©rŇĎl sz√≥l√≥ 2013. √©vi CII. t√∂rv√©ny (a tov√°bbiakban: Hhvtv.) 70. ¬ß-a szerint j√°r el.

(4) Ha a nem nyilv√°ntartott halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľleten, vagy olyan nyilv√°ntartott halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľleten, amelyen a halgazd√°lkod√°si jogot az √°llam nem engedte √°t, a jogosulatlanul horg√°sz√≥ szem√©ly a halgazd√°lkod√°si hat√≥s√°g √°ltal elŇĎ√≠rt hat√°ridŇĎn bel√ľl bemutatja a horg√°szat idŇĎpontj√°ban √©rv√©nyes √°llami horg√°szjegy√©t, illetve a szem√©lyazonoss√°g igazol√°s√°ra szolg√°l√≥ arck√©pes igazolv√°ny√°t, a halgazd√°lkod√°si hat√≥s√°g a (3) bekezd√©sben foglaltak szerint j√°r el.

2. §

(1) A jogosulatlanul halászó személlyel szemben kiszabható halvédelmi bírság mértéke

a) a halászati engedély vagy az állami halászjegy hiánya esetén: 50 000 forint,

b) az √°llami hal√°szjegy megl√©te, de a ter√ľleti jegy hi√°nya eset√©n: 30 000 forint,

c) a halászati engedély megléte, de a fogási napló hiánya esetén: 15 000 forint,

d) az állami halászjegy megléte, de a fogási napló hiánya esetén: 10 000 forint.

(2) Ha a jogosulatlanul hal√°sz√≥ szem√©ly a halgazd√°lkod√°si hat√≥s√°g √°ltal elŇĎ√≠rt hat√°ridŇĎn bel√ľl bemutatja a hal√°szat idŇĎpontj√°ban √©rv√©nyes hal√°szati enged√©ly√©t √©s fog√°si napl√≥j√°t, vagy √°llami hal√°szjegy√©t, ter√ľleti jegy√©t √©s fog√°si napl√≥j√°t, valamint a szem√©lyazonoss√°g igazol√°s√°ra szolg√°l√≥ arck√©pes igazolv√°ny√°t, tov√°bb√° az ellenŇĎrz√©s idŇĎpontj√°ig a fog√°si napl√≥ban r√∂gz√≠tendŇĎ halat nem tartott meg, akkor a halgazd√°lkod√°si hat√≥s√°g mellŇĎzi a b√≠rs√°g kiszab√°s√°t √©s a Hhvtv. 70. ¬ß-a szerint j√°r el.

3. §

A fogási naplónak a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló rendelet szerinti vezetését elmulasztó személlyel szemben kiszabható halvédelmi bírság mértéke

a) horgászat esetén: 10 000 forint,

b) rekre√°ci√≥s c√©l√ļ hal√°szat eset√©n: 10 000 forint,

c) kereskedelmi, tov√°bb√° √∂kol√≥giai c√©l√ļ szelekt√≠v hal√°szat eset√©n: 20 000 forint.

4. §

A Hhvtv. √°ltal nem megengedett m√≥don vagy eszk√∂zzel vagy tilalmi idŇĎben t√∂rt√©nŇĎ horg√°szat vagy hal√°szat eset√©n a halv√©delmi b√≠rs√°g m√©rt√©ke

a) elektromos eszk√∂z enged√©ly hi√°ny√°ban t√∂rt√©nŇĎ vagy att√≥l elt√©rŇĎ haszn√°lata eset√©n: 500 000 forint,

b) m√©rgezŇĎ vagy k√°b√≠t√≥ hat√°s√ļ anyag alkalmaz√°sa eset√©n: 500 000 forint,

c) robbanóanyag alkalmazása esetén: 500 000 forint,

d) sz√ļr√≥szersz√°m alkalmaz√°sa eset√©n: 100 000 ‚Äď 500 000 forint,

e) b√ļv√°rszigony vagy m√°s, halfog√°sra alkalmas b√ļv√°reszk√∂z haszn√°lata eset√©n: 100 000 ‚Äď 500 000 forint,

f) gerebly√©z√©s alkalmaz√°sa eset√©n: 100 000 ‚Äď 500 000 forint,

g) hurokvetŇĎ hal√°szati m√≥dszer, a sorhoroggal, csap√≥horoggal t√∂rt√©nŇĎ halfog√°si m√≥dszer alkalmaz√°sa eset√©n: 100 000 ‚Äď 500 000 forint,

h) nyakz√≥ h√°l√≥ k√ľl√∂n enged√©ly n√©lk√ľli alkalmaz√°sa eset√©n: 100 000 ‚Äď 500 000 forint,

i) halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľleten az adott √©lŇĎhelyen elŇĎfordul√≥ halfajok fajlagos tilalmi idej√©vel egyezŇĎ napt√°ri idŇĎszakban olyan hal√°szeszk√∂z alkalmaz√°sa eset√©n, amelyn√©l nem biztos√≠that√≥ a fajlagos tilalommal √©rintett egyedek k√≠m√©letes visszaenged√©se: 50 000 ‚Äď 200 000 forint,

j) halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľleten olyan halfog√≥ eszk√∂z vagy k√©sz√ľl√©k, tov√°bb√° olyan fog√°si m√≥d alkalmaz√°sa eset√©n, amely az aktu√°lis v√≠z√°ll√°s eset√©n a v√≠zfoly√°s, az √°ll√≥v√≠z, valamint ezek idŇĎszakos kapcsol√≥d√°saiban l√©trej√∂vŇĎ hal√°tj√°r√≥k mederszelv√©ny√©nek fel√©n√©l t√∂bbet hossz- vagy keresztir√°nyban elz√°r: 50 000 ‚Äď 200 000 forint.

k) a megengedettn√©l t√∂bb horog vagy t√∂bb horg√°szk√©szs√©g alkalmaz√°sa eset√©n, darabonk√©nt: 10 000 ‚Äď 20 000 forint,

l) az √°llami hal√°szjegyhez k√∂t√∂tt hal√°szeszk√∂zzel t√∂rt√©nŇĎ hal√°szat eset√©n, a ter√ľleti jegyen felt√ľntetett eszk√∂ztŇĎl, illetve eszk√∂z√∂ktŇĎl az eszk√∂zben, a m√©retben vagy a darabsz√°mban t√∂rt√©nŇĎ elt√©r√©s eset√©n: 50 000 ‚Äď 100 000 forint,

m) a hal√°szati enged√©lyhez k√∂t√∂tt hal√°szeszk√∂zzel t√∂rt√©nŇĎ hal√°szat eset√©n, a hal√°szati enged√©lyben felt√ľntetett eszk√∂ztŇĎl, illetve eszk√∂z√∂ktŇĎl az eszk√∂zben, a m√©retben vagy a darabsz√°mban t√∂rt√©nŇĎ elt√©r√©s eset√©n: 50 000 ‚Äď 500 000 forint,

n) a horg√°szk√©szs√©ggel a nyilv√°ntartott halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľletre vonatkoz√≥ halfog√°si tilalmi idŇĎben t√∂rt√©nŇĎ hal kifog√°sa eset√©n: 20 000 ‚Äď 100 000 forint,

o) az √°llami hal√°szjegyhez k√∂t√∂tt hal√°szeszk√∂z√∂kkel t√∂rt√©nŇĎ hal√°szat sor√°n, a nyilv√°ntartott halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľletre vonatkoz√≥ halfog√°si tilalmi idŇĎben t√∂rt√©nŇĎ hal kifog√°sa eset√©n: 20 000 ‚Äď 100 000 forint,

p) a hal√°szati enged√©lyhez k√∂t√∂tt hal√°szeszk√∂z√∂kkel t√∂rt√©nŇĎ hal√°szat sor√°n, a nyilv√°ntartott halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľletre vonatkoz√≥ halfog√°si tilalmi idŇĎben t√∂rt√©nŇĎ hal kifog√°sa eset√©n: 50 000 ‚Äď 200 000 forint,

q) a Hhvtv. 46. ¬ß (4) bekezd√©s√©ben nem szereplŇĎ egy√©b tiltott, a Hhvtv. 46. ¬ß (1) bekezd√©se szerinti fog√°si eszk√∂z vagy fog√°si m√≥d alkalmaz√°sa eset√©n: 50 000 ‚Äď 100 000 forint.

5. §

Nem foghat√≥, ŇĎshonos hal kifog√°s√°t megval√≥s√≠t√≥ szem√©llyel szemben kiszabhat√≥ halv√©delmi b√≠rs√°g m√©rt√©ke megegyezik a halgazd√°lkod√°s √©s a halv√©delem egyes szab√°lyainak meg√°llap√≠t√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ rendeletben meg√°llap√≠tott, az ŇĎshonos halfajok halgazd√°lkod√°si √©rt√©k√©vel, azzal, hogy ha a halv√©delmi b√≠rs√°g m√©rt√©ke az egyedenk√©nt sz√°m√≠tott √©rt√©k alapj√°n nem √©ri el a 10 000 forintot, akkor a b√≠rs√°g m√©rt√©k√©t 10 000 forintban kell meg√°llap√≠tani, tov√°bb√° a b√≠rs√°g nem haladhatja meg a Hhvtv. 67. ¬ß (3) bekezd√©s szerinti legmagasabb √∂sszeget.

6. §

(1) A halgazd√°lkod√°si k√≠m√©leti ter√ľleten a tilalom felold√°s√°ig a hal telel√©s√©t, szaporod√°s√°t √©s fejlŇĎd√©s√©t zavar√≥ ‚Äď a hal√°szatt√≥l vagy horg√°szatt√≥l elt√©rŇĎ ‚Äď tev√©kenys√©get v√©gzŇĎ szem√©llyel szemben kiszabhat√≥ halv√©delmi b√≠rs√°g m√©rt√©ke: 10 000 ‚Äď 50 000 forint.

(2) Halgazd√°lkod√°si k√≠m√©leti ter√ľleten a tilalom felold√°s√°ig a hal telel√©s√©t, szaporod√°s√°t √©s fejlŇĎd√©s√©t zavar√≥ hal√°szati tev√©kenys√©get v√©gzŇĎ szem√©llyel szemben kiszabhat√≥ halv√©delmi b√≠rs√°g m√©rt√©ke: 100 000 ‚Äď 500 000 forint.

(3) Halgazd√°lkod√°si k√≠m√©leti ter√ľleten a tilalom felold√°s√°ig a hal telel√©s√©t, szaporod√°s√°t √©s fejlŇĎd√©s√©t zavar√≥ horg√°szati tev√©kenys√©get v√©gzŇĎ szem√©llyel szemben kiszabhat√≥ halv√©delmi b√≠rs√°g m√©rt√©ke: 50 000 ‚Äď 100 000 forint.

7. §

A halfog√°sra jogos√≠t√≥ okm√°nyok n√©lk√ľl halfog√°sra alkalmas √°llapotban l√©vŇĎ eszk√∂zzel halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľleten vagy annak partj√°n tart√≥zkod√≥ √©s jogosults√°g√°nak igazol√°s√°t a halgazd√°lkod√°si hat√≥s√°gn√°l az elŇĎ√≠rt hat√°ridŇĎn bel√ľl nem p√≥tl√≥ szem√©llyel szemben ‚Äď a halfog√°sra alkalmazott vagy alkalmazni k√≠v√°nt eszk√∂z hal√°sz- vagy horg√°szeszk√∂z jelleg√©tŇĎl f√ľggŇĎen ‚Äď az 1. vagy 2. ¬ß-ban foglalt halv√©delmi b√≠rs√°gt√©tel meg√°llap√≠t√°s√°nak van helye.

8. §

A Hhvtv.-ben foglalt tilalmakat √©s korl√°toz√°sokat megszegve halfog√°sra alkalmas √°llapotban l√©vŇĎ eszk√∂zzel halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľleten vagy annak partj√°n tart√≥zkod√≥ szem√©llyel szemben ‚Äď a halfog√°sra alkalmazott vagy alkalmazni k√≠v√°nt eszk√∂z hal√°sz- vagy horg√°szeszk√∂z jelleg√©tŇĎl, tov√°bb√° az eszk√∂z fajt√°j√°t√≥l f√ľggŇĎen ‚Äď az 1., 2., illetve 4. ¬ß-ban foglalt halv√©delmi b√≠rs√°g m√©rt√©kek meg√°llap√≠t√°s√°nak van helye.

9. §

A hal√°szati enged√©ly, √°llami horg√°szjegy, √°llami hal√°szjegy ig√©nyl√©se sor√°n a halgazd√°lkod√°s √©s a halv√©delem egyes szab√°lyainak meg√°llap√≠t√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ rendeletben meghat√°rozott nyilatkozatot val√≥tlan tartalommal megtevŇĎ szem√©llyel szemben kiszabhat√≥ halv√©delmi b√≠rs√°g m√©rt√©ke:

a) a hal√°szattal, horg√°szattal, illetve hal fog√°s√°val (gyŇĪjt√©s√©vel) √∂sszef√ľgg√©sben szab√°lys√©rt√©si, illetve b√ľntetŇĎjogi felelŇĎss√©g t√°rgy√°ban val√≥tlan nyilatkozat t√©tele eset√©n: 100 000 forint,

b) az érvényes állami horgászjeggyel (ideértve a turista állami horgászjegyet is), állami halászjeggyel, illetve halászati engedéllyel való rendelkezésre vonatkozó valótlan nyilatkozat tétele esetén: 50 000 forint,

c) a fogási napló leadására vonatkozó valótlan nyilatkozat tétele esetén: 10 000 forint.

10. §

A halgazd√°lkod√°s √©s a halv√©delem egyes szab√°lyainak meg√°llap√≠t√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet 8. mell√©klet√©ben meghat√°rozott, igazolatlan eredetŇĪ hal vagy halterm√©k forgalmaz√°sa eset√©n kiszabhat√≥ halv√©delmi b√≠rs√°g m√©rt√©ke, az igazolatlan eredetŇĪ hal faj√°t√≥l, mennyis√©g√©tŇĎl vagy halterm√©k mennyis√©g√©tŇĎl f√ľggŇĎen: 100 000 ‚Äď 500 000 forint.

11. §

A hal √©lŇĎhely√©n kialakult term√©szeti egyens√ļly megbont√°s√°ra alkalmas szervezet, t√°pl√°l√©kanyag, szennyezŇĎanyag halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľletre val√≥ kijuttat√°sa eset√©n kiszabhat√≥ halv√©delmi b√≠rs√°g m√©rt√©ke: 20 000 ‚Äď 500 000 forint.

12. §

(1) M√©ret- vagy mennyis√©gi korl√°toz√°ssal vagy tilalmi idŇĎvel v√©dett hal jogosulatlan kifog√°s√°t megval√≥s√≠t√≥ szem√©lyre kiszabhat√≥ halv√©delmi b√≠rs√°g m√©rt√©ke a halgazd√°lkod√°s √©s a halv√©delem egyes szab√°lyainak meg√°llap√≠t√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ rendeletben meg√°llap√≠tott, az ŇĎshonos halfajok halgazd√°lkod√°si √©rt√©ke alapj√°n sz√°m√≠tott √∂sszeg azzal, hogy ha a halv√©delmi b√≠rs√°g m√©rt√©ke az egyedenk√©nt sz√°m√≠tott √©rt√©k alapj√°n nem √©ri el a 10 000 forintot, akkor a b√≠rs√°g m√©rt√©k√©t 10 000 forintban kell meg√°llap√≠tani, tov√°bb√° a b√≠rs√°g √∂sszege nem haladhatja meg a Hhvtv. 67. ¬ß (3) bekezd√©s szerinti legmagasabb √∂sszeget.

(2) M√©ret- vagy mennyis√©gi korl√°toz√°ssal vagy tilalmi idŇĎvel v√©dett m√°s hasznos v√≠zi√°llat jogosulatlan kifog√°sa eset√©n kiszabhat√≥ halv√©delmi b√≠rs√°g m√©rt√©ke 1 000 ‚Äď 100 000 forint.

13. §

A v√≠zil√©tes√≠tm√©ny √ľzemeltetŇĎj√©re kiszabhat√≥ halv√©delmi b√≠rs√°g m√©rt√©ke, ha a v√≠zil√©tes√≠tm√©ny √ľzemeltetŇĎje a Hhvtv. 19. ¬ß (1) vagy (3) bekezd√©sben foglaltaknak ism√©tlŇĎdŇĎ jelleggel nem tesz eleget √©s emiatt jelentŇĎs halpusztul√°s k√∂vetkezik be: 50 000 ‚Äď 500 000 forint.

2. A halvédelmi bírság kiszabásának módja

14. §

(1) A halgazd√°lkod√°si hat√≥s√°g m√©rlegel√©si jogk√∂r√©ben a halv√©delmi b√≠rs√°g m√©rt√©k√©nek az e rendeletben meghat√°rozott tartom√°nyokon bel√ľli meg√°llap√≠t√°sakor

a) a jogellenes cselekményhez használt eszközök típusát, mennyiségét, a cselekmény módszerét,

b) a kifogott hal mennyis√©g√©t, halgazd√°lkod√°si √©rt√©k√©t √©s jelentŇĎs√©g√©t,

c) a jogs√©rtŇĎ cselekm√©nynek a hal √©s m√°s hasznos v√≠zi√°llat √©lŇĎhely√©re gyakorolt kedvezŇĎtlen hat√°s√°nak m√©rt√©k√©t,

d) a cselekm√©ny hal√°llom√°nyt vesz√©lyeztetŇĎ m√©rt√©k√©t,

e) a halv√©delmi b√≠rs√°g kiszab√°s√°ra ir√°nyul√≥ elj√°r√°s sor√°n a jogs√©rtŇĎ szem√©lynek a t√©ny√°ll√°s felt√°r√°sa √©rdek√©ben tan√ļs√≠tott egy√ľttmŇĪk√∂dŇĎ magatart√°s√°t,

f) a jogs√©rtŇĎ szem√©llyel szemben kor√°bban kiszabott halv√©delmi b√≠rs√°g m√©rt√©k√©t √©s a b√≠rs√°gol√°s gyakoris√°g√°t,

g) a jogs√©rtŇĎ szem√©ly √©letkor√°t, illetve fogyat√©koss√°g√°t,

h) a jogs√©rt√©ssel √©rintett halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľlet nyilv√°ntartott vagy nem nyilv√°ntartott jelleg√©t

veszi figyelembe.

(2) Ha az elj√°r√°s al√° vont szem√©ly az 1-13. ¬ß-ban foglalt jogszab√°lys√©rt√©sek k√∂z√ľl t√∂bbet is megval√≥s√≠t, az egyes cselekm√©nyek√©rt kiszabhat√≥ halv√©delmi b√≠rs√°gt√©teleket √∂ssze kell adni azzal, hogy a kiszabott halv√©delmi b√≠rs√°gok √∂sszege nem haladhatja meg az 500 000 forintot.

3. A halgazdálkodási bírság mértéke és kiszabásának módja

15. §

(1) A halgazdálkodásra jogosulttal szemben kiszabható halgazdálkodási bírság mértéke, ha a halgazdálkodásra jogosult

a) a halgazd√°lkod√°si terv szerinti k√∂telezetts√©g√©nek a halgazd√°lkod√°si hat√≥s√°g figyelmeztet√©se ellen√©re nem tesz eleget: 250 000 ‚Äď 5 000 000 forint,

b) a halgazd√°lkod√°si tervtŇĎl a halgazd√°lkod√°si hat√≥s√°g enged√©lye n√©lk√ľl elt√©r, a cselekm√©ny s√ļly√°t√≥l f√ľggŇĎen: 50 000 ‚Äď 2 500 000 forint,

c) a halgazd√°lkod√°si hat√≥s√°g hozz√°j√°rul√°sa n√©lk√ľl olyan faj√ļ vagy koroszt√°ly√ļ halat telep√≠t, amelyet jogszab√°ly tilt, vagy a halgazd√°lkod√°si terv nem tartalmaz, ha egyidejŇĪleg a Hhvtv. 52. ¬ß (3) bekezd√©sben foglalt valamely int√©zked√©sre is sor ker√ľlt: 500 000 ‚Äď 5 000 000 forint,

d) nyilv√°ntart√°si √©s adatszolg√°ltat√°si k√∂telezetts√©g√©nek nem tesz eleget: 100 000 ‚Äď 500 000 forint,

e) √°llami horg√°szjeggyel, turista √°llami horg√°szjeggyel, √°llami hal√°szjeggyel nem rendelkezŇĎ szem√©ly sz√°m√°ra ter√ľleti jegyet ad ki, a kiadott ter√ľleti jegyenk√©nt: 50 000 forint,

f) megszegi a hal√°szati ŇĎr√∂k alkalmaz√°s√°val √©s bejelent√©s√©vel kapcsolatos elŇĎ√≠r√°sokat: 50 000 ‚Äď 500 000 forint,

g) a Hhvtv. 8. ¬ß (2) bekezd√©s√©t megszegve, a vesz√©lyeztetett ŇĎshonos hal√°llom√°nyok ment√©s√©t √∂nhib√°j√°b√≥l elmulasztja, a ment√©ssel √©rintett becs√ľlt hal√°llom√°nynak ‚Äď a halgazd√°lkod√°s √©s a halv√©delem egyes szab√°lyainak meg√°llap√≠t√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ rendeletben meg√°llap√≠tott ‚Äď az ŇĎshonos halfajok halgazd√°lkod√°si √©rt√©ke alapj√°n sz√°m√≠tott √∂sszeg, de legal√°bb 50 000 forint,

h) hat√°ridŇĎben nem k√©relmezi a halgazd√°lkod√°si k√≠m√©leti ter√ľlet kijel√∂l√©s√©t: 50 000 ‚Äď 500 000 forint,

i) a Hhvtv. 10. ¬ß (1) vagy (3) bekezd√©sben foglalt k√∂telez√©s v√©grehajt√°s√°t elmulasztja: 50 000 ‚Äď 500 000 forint,

j) a Hhvtv. 11. ¬ß (1) bekezd√©s b) pontja alapj√°n, a halgazd√°lkod√°s √©s a halv√©delem egyes szab√°lyainak meg√°llap√≠t√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ rendelet szerinti a t√∂meges hal-, vagy m√°s hasznos v√≠zi√°llat pusztul√°s eset√©re vonatkoz√≥ k√∂telezetts√©g√©t megszegi: 100 000 ‚Äď 2 500 000 forint,

k) a Hhvtv. 13. ¬ß (1) bekezd√©sben foglaltakat megszegi, a halgazd√°lkod√°s √©s a halv√©delem egyes szab√°lyainak meg√°llap√≠t√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ rendeletben meg√°llap√≠tott, az ŇĎshonos halfajok halgazd√°lkod√°si √©rt√©ke alapj√°n sz√°m√≠tott √∂sszeg, de legal√°bb 50 000 forint,

l) a Hhvtv. 13. ¬ß (2) bekezd√©s√©ben foglaltakat megszegi: 100 000 ‚Äď 1 000 000 forint,

m) a Hhvtv. 14. ¬ß (1) bekezd√©s√©ben foglaltakat megszegi: 500 000 ‚Äď 5 000 000 forint,

n) a Hhvtv. 14. ¬ß (4) bekezd√©sben foglaltakat megs√©rtve, enged√©ly n√©lk√ľl vagy az enged√©lytŇĎl elt√©rŇĎ telep√≠t√©si tev√©kenys√©get v√©gez: 500 000 ‚Äď 5 000 000 forint,

o) a Hhvtv. 14. ¬ß (5) bekezd√©sben foglalt igazol√°sokkal nem rendelkezŇĎ vagy az igazol√°snak meg nem felelŇĎ halat vagy m√°s hasznos v√≠zi√°llatot halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľletre telep√≠t: 500 000 ‚Äď 5 000 000 forint,

p) a Hhvtv. 16. ¬ß (4) bekezd√©sben elŇĎ√≠rt jelent√©st√©teli k√∂telezetts√©gnek nem tesz eleget: 50 000 ‚Äď 100 000 forint,

q) a Hhvtv. 18. ¬ß (1) bekezd√©s szerinti bejelent√©si k√∂telezetts√©g√©t elmulasztja: 100 000 ‚Äď 500 000 forint.

(2) A halgazd√°lkod√°si hat√≥s√°g √°ltal a halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľlettel √©rintett ingatlan tulajdonos√°ra, haszn√°l√≥j√°ra kiszabhat√≥ halgazd√°lkod√°si b√≠rs√°g m√©rt√©ke, ha az ingatlan tulajdonosa, haszn√°l√≥ja a halgazd√°lkod√°si szolgalmi jog gyakorl√°s√°t jelentŇĎs m√©rt√©kben akad√°lyozza: 50 000 ‚Äď 500 000 forint.

(3) A halgazd√°lkod√°si hat√≥s√°g m√©rlegel√©si jogk√∂r√©ben a halgazd√°lkod√°si b√≠rs√°g m√©rt√©k√©nek az e rendeletben meghat√°rozott tartom√°nyokon bel√ľli meg√°llap√≠t√°sakor

a) a jogs√©rtŇĎ tev√©kenys√©ggel vesz√©lyeztetett vagy k√°ros√≠tott ŇĎshonos hal√°llom√°ny becs√ľlt halgazd√°lkod√°si √©rt√©k√©t,

b) a halgazd√°lkod√°si tervtŇĎl elt√©rŇĎ mennyis√©gben telep√≠tett vagy hasznos√≠tott ŇĎshonos halak halgazd√°lkod√°si √©rt√©k√©t,

c) a halgazd√°lkod√°si hat√≥s√°g enged√©lye n√©lk√ľl telep√≠tett ŇĎshonos halak halgazd√°lkod√°si √©rt√©k√©t,

d) a jogs√©rtŇĎ cselekm√©nynek a hal √©s m√°s hasznos v√≠zi√°llat √©lŇĎhely√©re gyakorolt kedvezŇĎtlen hat√°s√°nak m√©rt√©k√©t,

e) a halgazd√°lkod√°si b√≠rs√°g kiszab√°s√°ra ir√°nyul√≥ elj√°r√°s sor√°n a jogs√©rtŇĎnek a t√©ny√°ll√°s felt√°r√°sa √©rdek√©ben tan√ļs√≠tott egy√ľttmŇĪk√∂dŇĎ magatart√°s√°t,

f) a jogs√©rtŇĎvel szemben kor√°bban kiszabott halgazd√°lkod√°si b√≠rs√°g m√©rt√©k√©t √©s a b√≠rs√°gol√°s gyakoris√°g√°t,

g) a jogs√©rt√©ssel √©rintett nyilv√°ntartott halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľlet t√≠pus√°t, nagys√°g√°t, illetve k√ľl√∂nleges rendeltet√©sŇĪ jelleg√©t, valamint halgazd√°lkod√°si k√≠m√©leti ter√ľleteit, amelyeket a jogs√©rtŇĎ tev√©kenys√©g √©rint,

h) a halgazdálkodásra jogosult gazdálkodó szervezet esetében annak méretét,

i) a halgazd√°lkod√°sra jogosult √°ltal alkalmazott hal√°szati ŇĎr√∂k sz√°m√°t

veszi figyelembe.

(4) Ha a halgazd√°lkod√°sra jogosult az (1) bekezd√©sben foglalt jogszab√°lys√©rt√©sek k√∂z√ľl t√∂bbet is megval√≥s√≠t, az egyes cselekm√©nyek√©rt kiszabhat√≥ halgazd√°lkod√°si b√≠rs√°gt√©teleket √∂ssze kell adni azzal, hogy a kiszabott halgazd√°lkod√°si b√≠rs√°gok √∂sszege nem haladhatja meg az 5 000 000 forintot.

4. Záró rendelkezések

16. §

Ez a rendelet a kihirdet√©s√©t k√∂vetŇĎ 31. napon l√©p hat√°lyba.