Azt hitted, a Stonehenge öreg? Akkor közlöm, kőkorszaki kiscserkész-növendék csak a Földközi-tenger keleti medenczéjében felfedezett Atlit Yamhoz képest, amely már több mint kilencezer éve porosodik a víz alatt, elhagyottan. Pedig valamikor virágzó település lehetett, legalábbis erre utal a több tuczat emberi csontváz. De találtak itt százféle növénymaradványt is, valamint kutya-, birka-, tehén-, kecske- és malaczcsontokat - mindezeket háziasított kiszerelésben! A többezer halcsont pedig a halászat hangsúlyos jelenlétét bizonyítja.

Illustration for article titled Már majdnem 10000 éves, és mindezt víz alatt!
Advertisement

Ha azt gondolná bárki, hogy tíz évezrede csak tapasztott sárkunyhó volt meg valami szedett-vedett tűzrakóhely, akkor nagyot tévedne. Atlit Yam fel volt szerelkezve központi szakrális hellyel (olyan kicsinyített stonehenge-féleséggel), kikövezett utakkal, kőfalakkal, központi kúttal, és minden egyébbel, ami a korai neolit polgári létet élvezhetővé tette.

Hogy miért hagyták el mégis már több ezer évvel ezelőtt? Senki se tudja biztosan. Vannak elméletek czunamiról, klímaváltozásról, kajahiányról és egyebekről, de semmi nem bizonyított. Szerintem egyszerűen az történt, hogy az idő múlásával az emberek elkényelmesedtek, és már egyre többször vágytak a víz fölé.

Advertisement

Képzeljük el, milyen lenne, ha meccsnézés közben a kisfröccs összekeveredne a szánkba áramló meleg sós vízzel! Én egy perczig se maradnék!

az eredeti:

Share This Story

Get our newsletter