Minden idők legnagyobb, legszebb és egyben legértékesebb potrohos rákját ejtette el egy 43 éves kínai halász. Az óriáshomár-formába rejtett Audi RS5-ös a Dél-Kínai partoknál esett el a múlt héten.

Nem tudom, miért van az, hogy kivétel nélkül minden hírportál az említett sportautó impozáns 60000 angol fontos árához méri az egyébként 26 kilót nyomó, több mint egy méter hosszú ízeltlábút. Kis csillagos megjegyzés, hogy ezen felbuzdulva viszont képtelen voltam ellenállni annak, hogy felmenjek a gyártó oldalára és a virtuális gyártósor segítségével összerakjam a legdrágább példányt a szériából. Azonban bárhogy klikkeltem az extradobozokat, 55000 font fölé nem tudtam hajtani a fényűzés-fordulatszámmérőt, még a kerámia-fékrendszer bepipálásával sem.

Advertisement
Illustration for article titled Megfogták a világ legdrágább homárját!

Ettől persze a tény az tény marad: a kicsit harcművészre, kicsit zenészre és klasszikus kövér burleszkfilmfigurára hajazó nevű Zheng Lee Pan a fentebb említett összegért értékesítette egy wenlingi árverésen a világrekord pompaállatot. A korábbi (Fukushima előtti?) hivatalos csúcs csak fele ekkora volt, de még ez is lenyűgöző annak tükrében, hogy a faj ( a rend kedvéért: Panulirus ornatus) öt kiló fölé sose nő, mivel ez a méret már átlépi a konyhai felhasználás mindenféle ingerküszöbét, és ugye egy ilyen majolikamázas kitinpáncélba bujtatott tohonya nagy test nem könnyen bújik el a sekély tengerek kristálytiszta vízében. (Ennek ellenére - személyesen néztem utána - nem fenyegeti a kihalás veszélye a hivatalos álláspont szerint.)

Advertisement

A nyertes licitáló nyilatkozata is megerősíti az előzőeket: a tízlábúból kuriózumfogás lesz, de mivel a vendéglátóegység nem rendelkezik ekkora főzőkondérral, azt előbb még be kell szerezni.

Az évszázad éttermi buktája lenne, ha emiatt kellene kidobni a 26 kilónyi pénztárcát próbáló csemegefehérjét!

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter