Óriáshalra horgásztam Kanadában

Kapitális halakra horgászni izgalmas és sok türelmet igénylő sport, eseménydúsnak azonban nem nevezhetjük. Rengeteg időt kell a vízen tölteni míg végre megjön a várt kapás és kezdetét veszi a fárasztás. Tokra horgászni viszont meglepően pörgős, nincs idő mélázni, sokkal több az akció mint például egy dunai márnázásnál.

Ez volt ami leginkább meglepett a British-Columbiai Fraser folyón, ahol Bogaras Pityuval volt szerencsénk fehér tokra (white sturgeon) horgászni. 2 éjszaka és 2 délután próbálkoztunk, minden alkalommal fogtunk jópár halat, nagyokat is.

Advertisement

Pityu 5 éve él Kanadában, mostanra már a környék legnagyobb horgásztúra szervező cégének, a Great River Fishing Adventuresnek horgászvezetője, ahol a legnagyobb érdeklődés a sturgeon fishing iránt van. Hogy miért, nem nehéz megérteni. Ki ne szeretne óriási halakra horgászni amikor sűrűn vannak kapások, ráadásul a hal iszonyú erős és nagyon szeret ugrani. A white sturgeon hossza eléri a 4 m-t, súlya a 600 kg-ot és a védelemnek köszönhetően rengeteg van belőle a Fraser vízrendszerében. Ősi kinézetű, porcos hal, csontjai nincsenek, a cápák közeli rokona. Több mint 100 évig is élhet. Ragadozó de foga nincs, nagy tölcsérszerű szájával szippantja be az akár 2-3 kg-os lazacokat. Amíg ott voltunk, sockeye lazac vonult nagy számban, találtak egy elpusztult 400 kg körüli példányt torkán akadt lazaccal.

Kemény csontos fej, apró szem. Rosszul lát de a szaglóérzéke fejlett, hasonlóan a harcsához.

Advertisement

A felszerelés kompromisszummentes. A circle horog jól tartja a halat, a dupla csomó miatt nem vághatja el a horogfül a zsinórt. Egész British-Columbiában csak szakáll nélküli horog engedélyezett.

Advertisement

Fenekező készség, távtartóval. A nagy sodrás miatt kell a 500-700 gr-os ólom.

Advertisement

Lazacfejek. Nagy halra nagy csali szabály itt is érvényesül. A fej mellett, zsákba kötött ikrával és halszelettel horgásztunk.

Advertisement

Annak ellenére, hogy a lazacfejet is folyamatosan piszkálták a kisebb tokok, jól lehet vele szelektálni a 2 m fölötti halakat.

Advertisement

Ezen a szakaszon a Fraser széles, mély, homokos medrű folyó, ipari jelleggel. 50 km-e a tengertől is visszaduzzasztja a dagály, ilyenkor a legaktívabbak a halak. Egyik éjjel fóka randalírozott a csónak mellett, a vonuló lazacokat követve.

Advertisement

You are in bear country. Ezt a figyelmeztetést nem győzik eléget hangsúlyozni. A hal maradványokat a folyóba kell dobni, nem a kukába. Ebben a vízrendszerben gyakorlatilag minden hal húst (egymást) eszik.

Advertisement

Alkonyodik, kezdődik az esti peca.

Advertisement

Lazac szelet kerül erre a horogra, mutatja Pityu. A vendégek között sok a gyakorlatlan horgász, fontos a jó fékbeállítás mert egy nagyobb hal kiránthatja őket a csónakból, vagy a botot a kezükből.

Advertisement

A bottartón biztonsági zár, ebből nem rántja ki a hal a botot. A nehéz ólmokkal nem lehet nagyot dobni, szinte a csónak alatt horgásztunk.

Advertisement

A tokokkal kíméletesen kell bánni. A gájdok rögzítik az adatokat, végigszkennelik a halat van-e benne chip. Az 5 feet (másfél méter) feletti halakat ki kell vontatni a partra, nem lehet csónakba emelni.

Advertisement

Fotózkodás előtt célszerű kesztyűt húzni. Ha csapkodni kezd, a sturgeon vértjei csúnya sérüléseket tudnak okozni.

Advertisement

Az első sturgeon, növendék volt. Annyira erősen küzdött, hogy nagyobbnak gondoltam, kicsit csalódtam amikor felbukkant. A tok meglepően nyálkás testű hal, a ruhát csúnyán összedzsuvázza.

Advertisement

Világosodás környékén aktívabbak voltak a halak, megszaporodtak a kapások.

Advertisement

Kecsegéből szép lenne

Advertisement

A száj környékén számtalan apró szagló gödör segíti a tokot, hogy kiszagolja a prédát.

Advertisement

Napfelkelte a Fraseren.

Advertisement

Sólyázás. Itt nem szokás a vízen hagyni a hajót.

Advertisement

A fárasztás egyik legnehezebb része, partra vontatni a kifáradt halat.

Advertisement

170 és 180 cm közötti volt a legtöbb hal. Hosszát az orrcsúcstól a farokúszó villájáig kell mérni.

Advertisement

Az előző hal után ugyanoda álltunk vissza és szinte azonnal újabb kapás. Zsolt extázisban.

Advertisement

Szinte ugyanakkora volt mint az előző…

Advertisement

Do you want to touch it?

Advertisement

Visszaengedés előtt. A brutál cucc miatt nincsenek dögre fárasztva a halak, jó kondícióban úsznak el.

Advertisement

Megvan a csento!!! 211 cm, kb. 100 kg. Világosodás előtt jött, előtte kiugrott a vízből a csónak alatt. Odadobtunk egy bottal, a másikat kitekertem és lelógattam a csónak alá. Végül arra jött a hal.

Advertisement

Ekkora hal már csúnya pofonokat tud adni ha elkezd csapkodni

Advertisement

Itt nagyon izgultam nehogy kivágja a gázlóruhát. Nem volt túlzás a beöltözés, a nappali 35, éjjel 10 fok alá csökkent.

Advertisement

Ez már a Harrison, a Fraser tiszta vizű, nagy vízhozamú mellékfolyója. Itt is rengeteg a tok.

Advertisement

Rohadt lazacra jött. Ahol sirályok csoportosultak a vízen ott szedtük fel a dögöket. Gusztustalan de nagyon hatékony csali a Harrisonon.

Advertisement

A döglesztő melegben jól esett fotózkodni a tokkal

Advertisement

A sturgeont nagyon megbecsülik British-Columbiában. A 90-es évek óta kötelező elengedni és mindenki szereti.

Share This Story