Kapit√°lis halakra horg√°szni izgalmas √©s sok t√ľrelmet ig√©nylŇĎ sport, esem√©nyd√ļsnak azonban nem nevezhetj√ľk. Rengeteg idŇĎt kell a v√≠zen t√∂lteni m√≠g v√©gre megj√∂n a v√°rt kap√°s √©s kezdet√©t veszi a f√°raszt√°s. Tokra horg√°szni viszont meglepŇĎen p√∂rgŇĎs, nincs idŇĎ m√©l√°zni, sokkal t√∂bb az akci√≥ mint p√©ld√°ul egy dunai m√°rn√°z√°sn√°l.

Ez volt ami leginkább meglepett a British-Columbiai Fraser folyón, ahol Bogaras Pityuval volt szerencsénk fehér tokra (white sturgeon) horgászni. 2 éjszaka és 2 délután próbálkoztunk, minden alkalommal fogtunk jópár halat, nagyokat is.

Pityu 5 √©ve √©l Kanad√°ban, mostanra m√°r a k√∂rny√©k legnagyobb horg√°szt√ļra szervezŇĎ c√©g√©nek, a Great River Fishing Adventuresnek horg√°szvezetŇĎje, ahol a legnagyobb √©rdeklŇĎd√©s a sturgeon fishing ir√°nt van. Hogy mi√©rt, nem neh√©z meg√©rteni. Ki ne szeretne √≥ri√°si halakra horg√°szni amikor sŇĪrŇĪn vannak kap√°sok, r√°ad√°sul a hal iszony√ļ erŇĎs √©s nagyon szeret ugrani. A white sturgeon hossza el√©ri a 4 m-t, s√ļlya a 600 kg-ot √©s a v√©delemnek k√∂sz√∂nhetŇĎen rengeteg van belŇĎle a Fraser v√≠zrendszer√©ben. Ňźsi kin√©zetŇĪ, porcos hal, csontjai nincsenek, a c√°p√°k k√∂zeli rokona. T√∂bb mint 100 √©vig is √©lhet. Ragadoz√≥ de foga nincs, nagy t√∂lcs√©rszerŇĪ sz√°j√°val szippantja be az ak√°r 2-3 kg-os lazacokat. Am√≠g ott voltunk, sockeye lazac vonult nagy sz√°mban, tal√°ltak egy elpusztult 400 kg k√∂r√ľli p√©ld√°nyt tork√°n akadt lazaccal.

Advertisement

Kemény csontos fej, apró szem. Rosszul lát de a szaglóérzéke fejlett, hasonlóan a harcsához.

Advertisement

A felszerel√©s kompromisszummentes. A circle horog j√≥l tartja a halat, a dupla csom√≥ miatt nem v√°ghatja el a horogf√ľl a zsin√≥rt. Eg√©sz British-Columbi√°ban csak szak√°ll n√©lk√ľli horog enged√©lyezett.

Advertisement

FenekezŇĎ k√©szs√©g, t√°vtart√≥val. A nagy sodr√°s miatt kell a 500-700 gr-os √≥lom.

Advertisement

Lazacfejek. Nagy halra nagy csali szab√°ly itt is √©rv√©nyes√ľl. A fej mellett, zs√°kba k√∂t√∂tt ikr√°val √©s halszelettel horg√°sztunk.

Advertisement

Annak ellenére, hogy a lazacfejet is folyamatosan piszkálták a kisebb tokok, jól lehet vele szelektálni a 2 m fölötti halakat.

Advertisement

Ezen a szakaszon a Fraser sz√©les, m√©ly, homokos medrŇĪ foly√≥, ipari jelleggel. 50 km-e a tengertŇĎl is visszaduzzasztja a dag√°ly, ilyenkor a legakt√≠vabbak a halak. Egyik √©jjel f√≥ka randal√≠rozott a cs√≥nak mellett, a vonul√≥ lazacokat k√∂vetve.

Advertisement

You are in bear country. Ezt a figyelmeztet√©st nem gyŇĎzik el√©get hangs√ļlyozni. A hal maradv√°nyokat a foly√≥ba kell dobni, nem a kuk√°ba. Ebben a v√≠zrendszerben gyakorlatilag minden hal h√ļst (egym√°st) eszik.

Advertisement

Alkonyodik, kezdŇĎdik az esti peca.

Advertisement

Lazac szelet ker√ľl erre a horogra, mutatja Pityu. A vend√©gek k√∂z√∂tt sok a gyakorlatlan horg√°sz, fontos a j√≥ f√©kbe√°ll√≠t√°s mert egy nagyobb hal kir√°nthatja ŇĎket a cs√≥nakb√≥l, vagy a botot a kez√ľkbŇĎl.

Advertisement

A bottart√≥n biztons√°gi z√°r, ebbŇĎl nem r√°ntja ki a hal a botot. A neh√©z √≥lmokkal nem lehet nagyot dobni, szinte a cs√≥nak alatt horg√°sztunk.

Advertisement

A tokokkal kíméletesen kell bánni. A gájdok rögzítik az adatokat, végigszkennelik a halat van-e benne chip. Az 5 feet (másfél méter) feletti halakat ki kell vontatni a partra, nem lehet csónakba emelni.

Advertisement

Fot√≥zkod√°s elŇĎtt c√©lszerŇĪ kesztyŇĪt h√ļzni. Ha csapkodni kezd, a sturgeon v√©rtjei cs√ļnya s√©r√ľl√©seket tudnak okozni.

Advertisement

Az elsŇĎ sturgeon, n√∂vend√©k volt. Annyira erŇĎsen k√ľzd√∂tt, hogy nagyobbnak gondoltam, kicsit csal√≥dtam amikor felbukkant. A tok meglepŇĎen ny√°lk√°s testŇĪ hal, a ruh√°t cs√ļny√°n √∂sszedzsuv√°zza.

Advertisement

Világosodás környékén aktívabbak voltak a halak, megszaporodtak a kapások.

Advertisement

Kecseg√©bŇĎl sz√©p lenne

Advertisement

A száj környékén számtalan apró szagló gödör segíti a tokot, hogy kiszagolja a prédát.

Advertisement

Napfelkelte a Fraseren.

Advertisement

Sólyázás. Itt nem szokás a vízen hagyni a hajót.

Advertisement

A fárasztás egyik legnehezebb része, partra vontatni a kifáradt halat.

Advertisement

170 √©s 180 cm k√∂z√∂tti volt a legt√∂bb hal. Hossz√°t az orrcs√ļcst√≥l a farok√ļsz√≥ vill√°j√°ig kell m√©rni.

Advertisement

Az elŇĎzŇĎ hal ut√°n ugyanoda √°lltunk vissza √©s szinte azonnal √ļjabb kap√°s. Zsolt ext√°zisban.

Advertisement

Szinte ugyanakkora volt mint az elŇĎzŇςĶ

Advertisement

Do you want to touch it?

Advertisement

Visszaenged√©s elŇĎtt. A brut√°l cucc miatt nincsenek d√∂gre f√°rasztva a halak, j√≥ kond√≠ci√≥ban √ļsznak el.

Advertisement

Megvan a csento!!! 211 cm, kb. 100 kg. Vil√°gosod√°s elŇĎtt j√∂tt, elŇĎtte kiugrott a v√≠zbŇĎl a cs√≥nak alatt. Odadobtunk egy bottal, a m√°sikat kitekertem √©s lel√≥gattam a cs√≥nak al√°. V√©g√ľl arra j√∂tt a hal.

Advertisement

Ekkora hal m√°r cs√ļnya pofonokat tud adni ha elkezd csapkodni

Advertisement

Itt nagyon izgultam nehogy kiv√°gja a g√°zl√≥ruh√°t. Nem volt t√ļlz√°s a be√∂lt√∂z√©s, a nappali 35, √©jjel 10 fok al√° cs√∂kkent.

Advertisement

Ez m√°r a Harrison, a Fraser tiszta vizŇĪ, nagy v√≠zhozam√ļ mell√©kfoly√≥ja. Itt is rengeteg a tok.

Advertisement

Rohadt lazacra j√∂tt. Ahol sir√°lyok csoportosultak a v√≠zen ott szedt√ľk fel a d√∂g√∂ket. Gusztustalan de nagyon hat√©kony csali a Harrisonon.

Advertisement

A d√∂glesztŇĎ melegben j√≥l esett fot√≥zkodni a tokkal

Advertisement

A sturgeont nagyon megbecs√ľlik British-Columbi√°ban. A 90-es √©vek √≥ta k√∂telezŇĎ elengedni √©s mindenki szereti.