Örömhír lepte el az internet HVG-részének egyik oldalát: hallépcső épült a Tiszán! Ennek minden természetkedvelő, horgász és környékbeli nyertes építőipari vállalkozó örül, és mi is így vagyunk ezzel. De egy dolgot azonban tisztába kell tenni. Mi is az a hallépcső? Azt mindenki tudja, hogy vízlépcsőnek a víz folytonos (nem kívánatosan természetes) útját megtörő műtárgy és az azon átfolyó víz együttesét értjük, melynek felső részén főleg harcsák vannak, az alsón meg süllők. Ha valaki ennek analógiájára próbálja elképzelni a hallépcsőt, az egyszerűen megreked már a víz hallal való behelyettesítésénél, de annak sincs könnyű dolga, aki vizuálisabb-kreatívabb típus, és egy közönséges lépcsőt képzel el, rajta korzózó halakkal. A feloldhatatlan képzavart az okozza, hogy a legtöbb halnak nincs lába, kivétel a bojtosúszóshal és a kúszógéb. Na de ezek is inkább csak olyan borotválkozópamacs-szerűséget viselnek a testükön, amivel azért nem hiszem, hogy a Moszkván (Széll Kálmán tér) áramszünet esetén feljutnának a felszínre. Ráadásul előbbinek van az a szokása, hogy a mélyből a sekélybe úszáskor felrobban a nyomáskülönbség miatt.

Kis keretes: azt tudtad, hogy a halnak ugyan nincs lába, de a Dunában lakik egy olyan, amelyiknek van nyaka, és ezért tud bólogatni jobbra is, balra is, mint valami parlamenti frakciómediátor? Nem más ez az uszonyos, mint a magyar bucó, amely az egyik legfinomabb (mivel fokozottan védett, ezért ezt nem tudjuk, csak a főszerkesztő állítja) és legszebb halunk.

Advertisement

Na de még ha lenne is lábuk, az köztudott, hogy a hal sűrűsége kb. megegyezik a Tiszáéval, vagyis a hal lebeg a vízben. Tehát az, hogy milyen tárgy van a víz alatt, indifferens. Lehetne akár létra, futószalag vagy egy raklap feleslegessé vált mobilinternet-modem is. Kicsit olyan ez - bár ez egy megerőszakolt párhuzam - mint a futómedence vagy a földiparádé. Az én javaslatom az, hogy hívjuk víziúszórámpának - ez mind az eredeti célhoz, mind a mérnöktudományok gyakorlati keretrendszeréhez jobban illeszkedő megnevezés.

Szóval víziúszórámpa épül a Tiszán, 1371 méter hosszú, átlagosan 15 méter széles és 9 méter szintkülönbségű. Tudjuk az árát is, 740 millió. Remélem márványból lesz.

Advertisement

Az ne zavarjon meg, hogy a címben a "milliárdokért" szó szerepel - ez csak egy írói dagályoskodás, a szerző a második bekezdésben feloldja.

Share This Story

Get our newsletter